Utdrag fra boken

I del to av Via Regia deler Rita Westvik et utvalg av sine dag- og nattboknotater fra årene 1987 og 1997. Tekstene er uredigerte og autentiske, tidvis anonymiserte, og er ment som et tidsbilde/case, hvor leseren selv kan tolke og lete etter broer mellom natt og dag, levd liv og drømt liv. Nedenfor finner du noen utdrag fra disse notatene.

Utdrag fra året 1987

Dagnotat

Slutten av 1987.
Desember i København, opptak til talkshowet Scene 3 for TV3

Drøm
Pinnsvinet opptrer

En liten gutt innannonserer et nummer for TV på en svært varm og naturlig måte. Han setter seg til som eneste publikummer. En voksen spiller gitar. Et pinnsvin opptrer med å løpe fra én ende av stuen til den andre og tilbake mens det aggressivt gyver på og flerrer små søte tenner. Jeg står med føttene spredt ; pinnsvinet er mellom dem nå; og når jeg hopper opp og ned, følger det med: Hopp! Hopp! Så løper det igjen.


Dagnotat

Fredrik Hauge er gjest i Scene 3; et naturbarn fra Sandefjord med Frogner-r. Han måler, veier og aksjonerer på mandig, tillitsfullt og kraftfullt vis. Han leder Bellona, en romersk krigsgudinne – med 7 menn i ledelsen. Han teller medieklipp, 500 på to uker, det er ikke verst. Han får oppmerksomhet og nyter det. Pisk og gulrot, klapp og slag. Begreper som tårer, ånd og kjærlighet finner liten resonans i denne kroppen – akkurat nå. Og bra er det.

I går var en helvetesdag med prøving av klær, møter, prøver og krangel med Peter H. Jeg vil ikke ha prøver helt inntil opptaksstart. Søte piker, trøst av Per S, som navigerer godt i skjæringen folkelig/intellektuell.

Fredag med Ole var balsam for sjelen, ganen og øyet. Jeg er fryktelig glad i Ole.

Drøm
Jeg kaster armen

Jeg gjør et viltert og humoristisk intervju, og mens jeg prater kaster jeg armen over den rosa stolen; armen faller av og jeg storkoser meg. Det var en planlagt løsarm. Vi snakker om nasjonalfølelse :-). Jeg liker Danmarks dufter, lyder og følelser; mannen i skinnfrakk sier det har med min musikalitet å gjøre. Vi får en god og lykkebringende dialog.


Dagnotat

1. Juledag. Jeg tenker på hva jeg ville ha gjort om jeg fikk en egen TV-kanal. Det er noe flere burde tenke på.

Drøm
Pur energi

Jeg er blitt pur energi, rent lys i den andre verden. Jeg tester om de kan se eller høre meg der – jeg flyr og lager lyder; noen av dem kan i alle fall høre meg.


Dagnotat

Jesus ringte. Just about time. I love him.
Jeg har sovet, trent, tatt solarium og badstu i det store tyrolerhuset i nord.

Drøm
Kåre Willoch er kresen

Kåre Willoch skal være prisutdeler. Vi sitter ved kjøkkenbenk-fjøla i Fevåg. Han har trette øyne og et asymmetrisk janusansikt. Han spør om mine intensjoner. Jeg forklarer at jeg verken er revolver -eller avsløringsjournalist, men vil få frem det beste. Han repliserer at det ikke vil være udelt heldig for ham å stå frem i en slik sammenheng – nu. Jeg beroliger han med at vi nok har felles interesser, mens han er opptatt av hvordan det hele skal arrangeres.

Det hellige lyset – Av Kay Pollak

Senere får jeg tilsendt en bok av Kay Pollak, utgitt på forlaget Ingenting As og med tittelen Det hellige lyset.


Utdrag fra året 1997

Dagnotat

Jeg er så redd at jeg slår på lyset og leser. Lenge. Hjertet bruker en uendelighet av tid på å roe seg.

Hva skyldes dette? Hva slags ondskap invaderer meg (bilen=meg)? Kan det komme av at Thea og jeg snakket om – og at jeg senere leste om – Kali; the creator, preserver, destroyer? Det tok lang tid å oppnå en følelse av lys og hvile.

Drøm
Onde vinder 13.01

Jeg vil hvile inne i en bil – de andre går ut. Bagasjelokket spretter opp, vinduet også. Det er onde, kalde vinder. Jeg ber Robin ( nevø) om å lukke; han snakker i mobiltelefonen. Han skyver én vei, men resultatet blir motsatt. Om og om igjen. Ekkelt. Ondt. En lærkledd mannlig vampyrskikkelse med hoggtenner og blod kommer mot meg. Jeg bråvåkner med skrekk.